Представяне на книгата „Защо война?“

Публикувана на: 16.05.2023


На 18.05.2023 г. от 18.30 ч. в Библиотеката на Гьоте институт (ул. Будапеща 1) ще бъде представена книгата на издателство „Парадигма“ „Защо война?“ на Алберт Айнщайн и Зигмунд Фройд

ОЧАКВАЙТЕ този месец да излезе от печат книгата „Защо война?“

Публикувана на: 03.01.2023„Защо война?“ на А. Айнщайн и З. Фройд, състояща се от две разменени между тях писма, се публикува в целостта си за първи път на български език, в превод на Даниела Дечева.

Писмото отговор на Фройд до Айнщайн, в превод на Нина Николова, е включено във: Фройд, Зигмунд. Текстове за култура (Първа част). Съст. Антоанета Колева и Нина Николова. София: Критика и Хуманизъм, 2019, 195–215.

Представяне на книгата „Православен храм „Светите Архангели“

Публикувана на: 02.11.2022На 7 ноември 2022 г. от 18:00 ч. в Централния военен клуб, зала „Музикална“, гр. София ще бъде представена новата книга на Снежана Радоева „Православен храм „Светите Архангели“. Минало и настояще“


____________

Мина Христова спечели първо място в конкурс за млад учен 2021 г.

Публикувана на: 21.01.2022


Гл. ас. д-р Мина Христова от ИЕФЕМ – БАН спечели първо място в област хуманитарно-социални науки в конкурс за научен труд на млад учен по случай 100 години от рождението на проф. Лютфи Заде, чуждестранен член на БАН, и на акад. Азаря Поликаров. Отличието е връчено във връзка с излизането на нейната първа самостоятелна книга: „Българи сме, но не съвсем“. Междинни пространства и хибридни идентичности на Балканите през XXI в.“ София: Парадигма, 2020 г.

Покана за представяне на книгата „Възстановяване... Репарации... Гаранции...: Франция и балканските славянски държави (октомври 1918 – януари 1920)“

Публикувана на: 30.06.2021


Френският институт в България и издателство „Парадигма“ ви канят на представянето на книгата на Снежана Димитрова
„Възстановяване... Репарации... Гаранции...: Франция и балканските славянски държави (октомври 1918 – януари 1920)“

8 юли  (четвъртък), 17:00 ч.
Зала „Славейков“, Френски институт в България

За книгата ще говорят: Иван Илчев, Димитър Божков и авторката ѝ.
Водещ: Надежда Московска

Книга на издателство Парадигма удостоена с Националната награда „Христо Г. Данов“ 2021 г.

Публикувана на: 23.06.2021
Книгата „Балканите: белязани пътища (1991 – 2016)“, изд. Парадигма, 2020 г. с автор Нонка Богомилова получи Националната награда „Христо Г. Данов“ за принос в националната книжовна култура в категория „Автор в областта на хуманитаристиката“.За повече информация:
mc.government.bg/newsn.php

"Парадигма" с луксозно и стилно издание

Публикувана на: 30.06.2020
Заповядайте на представянето на двуезичния тематичен сборник "Египетските култове в Сердика" на 30 юни (вторник) 2020 г. от 16.00 ч. в двора на Института за балканистика с център по тракология "Проф. Александър Фол" към Българската академия на науките (ИБЦТ – БАН), гр. София, ул. Московска 45.
 
Сборникът, реализиран от издателство "Парадигма", е част от проект на ИБЦТ – БАН със съдействието на Френския институт в България. Той се състои от пет статии, които проследяват разпространението на египетските култове в елинистическа Тракия и имплантирането им в римска Сердика. Хронологическите му рамки обхващат периода от началото на епохата на Елинизма (т.е. края на IV – началото на III век пр. Хр.) до края на римската епоха (IV в.). Статиите са написани от различни специалисти, сред които историци, нумизмати и археолози.

Елена Водинчар: Ние, българите, имаме местенце, където да избягаме, това са нашите добри стари празници

Публикувана на: 27.02.2020
 
Наближава 1 март, денят, в който подаряваме мартеници на близките си и очакваме пролетта с надежда. За празниците и надеждата разговаряме с Елена Водинчар. Наскоро излезе нейната книга „Календарна обредност и идентичност у българите в Бесарабия“.
 

Днес всеки един може да се превърне в медия

Публикувана на: 16.02.2020

Наближава пролетта, а с нея и надеждата да сме сред природата и колкото може по-малко пред екраните. Но за всеки, който се интересува от PR, е важно как да привлече повече внимание. За вниманието разговаряме с Кристина Деспотова. Наскоро излезе нейната книга „Социални мрежи и PR на телевизията“.

С Анна Люнгснес за любовта и за любовта към порцелана в новоизлязлата ѝ книга „Загадките на порцелановите фигури. Хумор и сатира в порцелановата пластика“

Публикувана на: 05.02.2020
 

Наближава Денят на влюбените и разговаряме с Анна Люнгснес за любовта и за любовта към порцелана в новоизлязлата ѝ книга „Загадките на порцелановите фигури. Хумор и сатира в порцелановата пластика“. Книгата ще ви потопи в историята и перипетиите на порцелана в Европа, ще ви срещне с неговите първи майстори, със сюжетите покрай създаването на немалко порцеланови пластики. 

Покана за представяне на монографията „Социални мрежи и PR на телевизията“ от Кристина Деспотова

Публикувана на: 09.12.2019
 На 16 декември (понеделник) от 18:30 ч. в 13 зала на Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски“ (ул. „Московска“ № 49) ще бъде представена книгата „Социални мрежи и PR на телевизията“ от Кристина Деспотова
Модератор ще е бившият декан - проф. д-р Теодора Петрова, книгата ще представи проф. Минка Златева и доц. Александър Христов.
Очаква ви разговор за това как социалните мрежи промениха професията PR и по какъв начин БНТ и Нова телевизия си служат с инструментите на социалните платформи днес.
Заповядайте!

Покана за представянето на книгите „Многоликото битие и новото световъзприятие на съвременния човек“ и „Духът на съвременника, изразен в публичния език“ от Добрин Тодоров

Публикувана на: 09.12.2019
Издателство „Парадигма“ Ви кани на представяне на книгите „Многоликото битие и новото световъзприятие на съвременния човек“ и „Духът на съвременника, изразен в публичния език“ от Добрин Тодоров.
Заповядайте на 10 декември 2019 г. от 10 ч. в Книжен център „Гринуич“.
Книгите ще бъдат представени от проф. Нонка Богомилова, проф. Нина Димитрова и проф. Цочо Бояджиев.
В книгата „Многоликото битие и новото световъзприятие на съвременния човек“ се накратко се излагат някои резултати от диренията на философското човекознание, с оглед осмисляне на значимите промени в светогледа и начина на живот на днешния човек. Разгледани са „вечните“ проблеми на хората и тяхното съвременно проявление. Книгата е написана в есеистичен стил, като в нея са представени редица теоретични схващания – на автора и на редица други мислители; посочени и коментирани са множество възгледи от областта на философското човекознание, които не са загубили значимостта си. Ориентирана е преди всичко към широката публика, но може да представлява интерес и за професионалисти, които се интересуват от нейната тема.
Книгата „Духът на съвременника, изразен в публичния език“ представлява опит за описание и обяснение на значими явления в живота на днешния човек. Тя е написана в публицистичен стил, като включените в нея текстове най-често са писани във връзка с наблюдения на автора върху характерни явления в съвременния публичен език. Книгата е ориентирана към широката публика, която проявява интерес към нейната тема.

Премиера на „България между СССР и Запада в епохата на глобалното геополитическо преустройство (1985 - 1991)“

Публикувана на: 27.11.2019
Издателство „Парадигма“ Ви кани на премиерата на  „България между СССР и Запада в епохата на глобалното геополитическо преустройство (1985 - 1991)“ от Ирина Якимова. 

Дата: 2.12.2019 г.
Място: СУ "Св. Климент Охридски", Ректорат, Северно крило, ет. 2, Нова конферентна зала.
Начален час: 18:00 ч.
 
Тази книга е първото всеобхватно изследване на тенденциите в българската външна политика в периода на глобалната трансформация на отношенията Изток – Запад в края на 80-те и началото на 90-те години на ХХ в. Тя предлага на читателя нестандартен поглед както върху широко известни, така и върху не толкова популярни аспекти от дейността на българската дипломация в стремежа за отхвърляне на просъветския „синдром на сателита“ чрез осъществяването на внимателно контролиран „завой“ от тясно сътрудничество в рамките на Източния блок към постепенно приобщаване към западноевропейското геополитическо пространство.
 

Съюзът на учените отличи книга издателство „Парадигма“ за 2019 г.

Публикувана на: 06.11.2019
 В конкурса на Съюза на учените в България за 2019 г. изследването „Българският архитектурен комплекс на Златния рог“ от Благовеста Иванова е наградено с Диплом за високи научни постижения в областта на хуманитарните науки. Монографията е първото  комплексно изследване на сградите, построени на земята на Стефан Богориди, което съчетава историческия контекст с историята на архитектурата от ХІХ в.,  историческите конструкции и художествените анализи.  
За повече информация виж тук.
 

Заповядайте на представянето на книгата „Подпоручик Тодор Христов – Офицерчето (1883 – 1903)“

Публикувана на: 28.10.2019
 Снежана Радоева е написала увлекателна и задълбочена книга за най-младия офицер, участник в Илинденско-Преображенското въстание – подпоручик Тодор Христов. През 1903 г., когато въстанието избухва, той е само двадесетгодишен. Наред с живота на Офицерчето, както наричат Тодор Христов, авторката ни въвежда в атмосферата на следосвобожденска България.
Представянето на книгата ще се състои на 6 ноември 2019 г. в София, бул. „Цар Освободител" № 7 в Централния военен клуб, зала 1. За книгата ще говорят проф. дин Тодор Петров и проф. дин Светлозар Елдъров.
Заповядайте!
 

Политическото напрежение между Грузия и Русия има своите исторически корени

Публикувана на: 17.07.2019


Темата за руската колонизация на Кавказ, макар и доста актуална, не е достатъчно изследвана и не е представяна в цялост от български автори. С монографията си „Руската колонизация на Кавказ (1785 – 1864)“ Цветелина Цветкова запълва тази празнина и след многогодишна работа с руски, турски (османски) и англо-американски архиви, предлага на българския читател първият комплексен научен анализ на процеса. Прочетете интервюто с нея.

Полша: мит и превод

Публикувана на: 12.06.2019
  В бр. 6 на сп. „Култура“ беше публикувана рецензията „Полша: мит и превод“ от Митко Новков за книгата с интервюта от Емил Басат „За Полша с любов“. Препечатваме откъс от текста ѝ с разрешение на автора.

Диаболизмът като интелектуално предизвикателство

Публикувана на: 04.06.2019
 Диаболизмът живее днес като интелектуално предизвикателство. Предизвикваме Ви на 15 юни от 16,00 ч. в Културния център на Радио Пловдив (Студио 1) на литературно  осмисляне на миналото.
В представянето ще вземат участие част от съставителите на сборника „Гласовете на българския диаболизъм“: Владимир Полеганов, Десислава Узунова, Камелия Спасова, Кристина Йорданова.
Както пише доц. Бойко Пенчев „Гласовете на българския диаболизъм“  е: „... първият опит за целенасочено и систематично изследване на явлението „български диаболизъм“... става дума за краткотрайно, но много динамично и продуктивно течение в литературата на 20-те години на XX в., фиксирано най-вече в ранните работи на Владимир Полянов, Светослав Минков и Георги Райчев. Вниманието на авторите обаче не се ограничава до автентичните представители на диаболизма, а разглежда диаболизма като специфичен тип културно реагиране, поставящо въпроси относно границите на реалността в художествения текст и съответно имащо своите проекции дори в съвременната литература“.

Представяне на „Руската колонизация на Кавказ (1785 – 1864)“

Публикувана на: 03.06.2019
 Заповядайте на 6 юни 2019 г. от 18,00 ч. в Заседателна зала № 2 в Ректората на СУ „Св. Климент Охридски” на представянето на монографията „Руската колонизация на Кавказ (1785 – 1864)“ от Цветелина Цветкова. Книгата е резултат от петгодишно проучване и е задълбочен анализ върху методите на руската колонизация. Познаването на историята на кавказката колонизация ще ни даде отговори на множество съвременни въпроси. По време на представянето думи за книгата ще каже Дарина Григорова. 
За изследването проф. Владимир Дегоев пише: „Книгата на д-р Цветкова е кавказоведски принос с терминологичното бягство на авторката от идеологизация на проблема, а подходът… е съобразен със спецификата на Кавказ като пъстро пространство от народи, култури и исторически образи, наследени от трите империи, с които граничи или неизбежно е част от някоя от тях: Османската, Персийската, Руската.“
 

Откъс от изказване на проф. Галя Конах за книгата „За Полша – с любов. Българските гласове на полската литература” по време на срещата със студенти, изучаващи българска филология в Полша

Публикувана на: 17.05.2019
Пристигнахме във Варшава няколко минути преди представянето ни – разказва ни Емил Басат, като има предвид литературната среща "Намерени в превода, изгубени в критиката или обратното!", състояла се на 12 - 13 април 2019 г. – На входа на Българския културен институт (БКИ) във Варшава, – продължава той – се прегърнахме с Камен Рикев, а пред залата ни очакваше Калина Станчева – директор на БКИ. Професор Галя Симеонова-Конах, благодарение на чиито усилия това гостуване се осъществи, и д-р Магдалена Питлак също ни очакваха в залата, вече пълна със студенти от всички университети в Полша, в които се изучава българска филология – над 30 души. Тук бяха и най-известните представители на българистиката (най-известните преводачи от български език) в Полша – Хана Карпинска, Атанас Атанасов и г-жа Ева Савицка, както и наши лектори в различни полски университети.

„Аз, Фрам“ от испанския писател и учен Хавиер Качо

Публикувана на: 03.05.2019

 „Аз, Фрам“ от испанския писател и учен Хавиер Качо е роман за откритията, направени с един необикновен кораб. Книгата също е необикновена. Написана е в първо лице и разказвач е не друг, а действителният кораб „Фрам“, построен през 1892 г. специално за полярни експедиции. „Аз, Фрам“ започна с „раждането“ на героя и проследява трите му експедиции с Фритьоф Нансен в Северния ледовит океан, с Ото Свердруп до Канада и с Руал Амундсен до Южния полюс. Фрам разказва за хората, пътували с него, за ледовете, които преброжда, учудва се на човешките отношения, често не ги разбира, но се възхищава на приятелството, съчувства на моряците, които посрещат Коледа далеч от дома си, привързва се към готвача, който умее да прави кулинарни чудеса. Не са забравени и приключенията на Фрам – той не само наблюдава хората, но и самият той претърпява перипетии – пожар, заклещване сред ледовете, нападения от гризачи или полепване на неприятни водорасли. Когато говори за смъртта, го прави по деликатен начин. Романът завършва с хепиенд. Старият кораб се превръща в музей. 

Представяне на „(Не)преходни промени“ на Рандал Бейкър

Публикувана на: 10.04.2019
 
Заповядайте на 11 април (четвъртък) в 18,30 ч. в литературен клуб "Перото".
В тази книга ще се срещнете с България през 1990 – 1992 г. през гледната точка на чужденеца, посетил страната ни веднага след рухването на социализма и в началото на „прехода“. В книгата присъстват и разкази от пътувания до разкъсваната от война Хърватия и до Словения, осъществени през същия период. Под формата на дневник Бейкър споделя какво го впечатлява, как намира приятели и защо, въпреки държавните неуредици, частица от него завинаги ще остане в България.

Разговаряме със Станислав Бачев за историята и предизвикателствата при написването „Геоенергетиката в отношенията EC – Русия в началото на 21. век“

Публикувана на: 29.11.2018
Монографията „Геоенергетиката в отношенията ЕС - Русия в началото на 21. век“ на Станислав Бачев търси отговорите на няколко основни въпроса: Възможно ли е партньорство между ЕС и Русия? Може ли ЕС да израсне във влиятелен геополитически фактор? Какво е мястото на останалите големи играчи при подреждането на геополитическия пъзел? Ние му зададохме още няколко въпроса и се надяваме, че се получи интересен разговор за неговата книга, за мястото на България върху съвременната геополитическа карта и за съвременния свят.
 

Премиера на монографията „Българският архитектурен комплекс на Златния рог“ от Благовеста Иванова за църквата „Свети Стефан“ в Истанбул

Публикувана на: 22.11.2018
Каним Ви на премиерата на монографията „Българският архитектурен комплекс на Златния рог“ от Благовеста Иванова. Събитието ще се състои от 18,00 ч. в аулата на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ (площад „Света Неделя“) на 28 ноември 2018 г.
 
За книгата ще говорят чл. кор. дан арх. Атанас Ковачев, проф. д-р инж. Банко Банков, проф. д-р Чавдар Попов и доц. д-р Саша Лозанова.
 
„Българският архитектурен комплекс на Златния рог“ ще Ви потопи в историята и архитектурните перипетии по изграждането на църквата „Свети Стефан“ в Истанбул, по-известна като „Желязната църква“. Авторката е анализирала архивни документи, събирани в продължение на 20 години, а също и орнаментите на храма, за които ви очакват любопитни разкрития.
 
 

Очаквайте по книжарниците монографията „Геоенергетиката в отношенията ЕС – Русия в началото на 21. век“ от Станислав Бачев

Публикувана на: 16.11.2018
 Очаквайте монографията „Геоенергетиката в отношенията ЕС – Русия в началото на 21. век“ от Станислав Бачев, която изследва деликатните взаимоотношения между страните от Европейския съюз и Русия, като не е пропусната ролята и намесата на САЩ в тези взаимоотношения. Авторът разглежда цветните революции в Украйна и Грузия, очертава разликата им от събития в Чехословакия и Полша от 1989 г., обговорено е мястото на Грузинско-руския конфликт от 2008 г. в енергийното противопоставяне между Москва и Вашингтон. Не на последно място монографията разглежда израстването и налагането на фигурата на Владимир Путин и политическата му роля в процесите в Русия и Европа от началото на 21. век. Монографията очертава стремежа към изместване на руското влияние в Европа и заместването му с американско, като целта е енергийното лидерство на САЩ. 

Анкета с проф. Нонка Богомилова за новите ѝ книги„Религията днес: между Theos и Anthropos“ и „(Не)Човешкото: литературно-философски ракурси“

Публикувана на: 15.11.2018
 На 20 ноември 2018 г. (вторник) от 18,30 ч. в Литературен клуб „Перото“ в НДК ще бъдат представени книгите на Нонка Богомилова "(Не)човешкото: литературно-философски ракурси" и "Религията днес: между Theos и Anthropos". Предстоящото събитие стана повод да поговорим с нея за силите, които движат човека в неговия живот и ежедневие - разума, знанието и мисълта, но и техните противоположности: илюзиите, страстите, вярата в чудеса, и за мястото им в двете книги. 
 
 

Премиера на „(Не)Човешкото: литературно-философски ракурси“ и „Религията днес: между Theos и Anthropos“ от Нонка Богомилова

Публикувана на: 14.11.2018
 На 20 ноември 2018 г. (вторник) от 18,30 ч. в Литературен клуб „Перото“ в НДК ще представим книгите на Нонка Богомилова "(Не)човешкото: литературно-философски ракурси" и "Религията днес: между Theos и Anthropos". За книгите ще говорят проф. Нина Димитрова, проф. Иванка Стъпова и д-р Лъчезар Антонов.
В „(Не)Човешкото: литературно-философски ракурси“ са разгледани разнообразни произведения на български и преводни автори на фантастични, исторически и екзистенциални творби. Сред тях са Рей Бредбъри, Лиляна Стефанова, Стефан Цвайг, Емилиян Станев, Димитър Димов.  В „Религията днес: между Theos и Anthropos“ е въведено и анализирано понятието „надежда-без-Бог“. Заповядайте на представянето, за да се срещнете с авторката и да поговорите с нея по тези вълнуващи теми!
 

Апатията на младите хора е заблуда. Разговор с Вихра Барова за книга ѝ „Субкултурната идентичност: поглед отвътре навън“

Публикувана на: 12.11.2018
 Книгата на Вихра Барова е първото завършено монографично изследване на субкултура в България. Разговаряме с нея за идеите, вложени в книгата ѝ, за интереса ѝ към темата и за младите хора днес. Социалните и етническите неравенства продължават да съществуват и да определят или да ограничават вкусове и желания, смята тя. За повече, прочете целия ни разговор с нея.

Разговор за „Кирилският код: славистиката и преоткриването на българите (до 1848 г.)“ с Теодоричка Готовска-Хенце

Публикувана на: 08.11.2018
 Най-новата книга на Теодоричка Готовска-Хенце „Кирилският код: славистиката и преоткриването на българите (до 1848 г.)“ представя издирването на родината на най-стария славянски книжовен език от родоначалника на славистиката Павел Йозеф Шафарик. В резултат на неговата дейност и тази на първите слависти българите са включени в семейството на славянските народи. Предлагаме Ви разговор с авторката за написването на нейната книга, в който тя разяснява въпросите за „кода на кирилския език“ и за „преоткриването“ на българите.

Разговор с Благовеста Иванова за книгата ѝ „Българският архитектурен комплекс на Златния рог“ за църквата „Свети Стефан“ в Истанбул и за културното наследство зад граница през ХХІ в.

Публикувана на: 31.10.2018
 В навечерието на Деня на народните будители разговаряме с Благовеста Иванова за новоизлязлото ѝ изследване „Българският архитектурен комплекс на Златния рог“. Книгата ще Ви потопи в историята и архитектурните перипетии по изграждането на църквата „Свети Стефан“ в Истанбул, по-известна като „Желязната църква“.

Владимир Пенчев за българските общности в Средна Европа

Публикувана на: 10.10.2018
 Разговаряме с Владимир Пенчев за българските общности в Средна Европа, за една от неговите книги, която реализирахме неотдавна „Българските общности в Средна Европа“.

Представяне на сборника "De profundis, или при основанията на литературата. Юбилеен сборник в чест на Емилия Дворянова"

Публикувана на: 10.10.2018
 Представянето на сборника "De profundis, или при основанията на литературата. Юбилеен сборник в чест на Емилия Дворянова" се състоя на откриването на самостоятелната изложба - живопис и графика "Сцени от съществуващи и несъществуващи истории" на Лиляна Дворянова на 9 октомври 2018 г. в галерия "Етюд". 

С Катя Стойчева за творческото мислене и за новата ѝ книга

Публикувана на: 01.10.2018
С Катя Стойчева разговаряме за новата ѝ книга „Де Домие-Смит и творческото мислене. Психологическо изследване на творческото мислене в разказа „Синият период на де Домие-Смит“ , за психологическото изследване на творческото мислене, така както то се проявява в литературно произведение. Премиерата на книгата ще се състои на 8 октомври 2018 г. от 19,00 ч. в „Перото“

С Емил Басат за новата му книга с анкети „За Полша – с любов

Публикувана на: 25.09.2018
 Излезе от печат новата книга на Емил Басат „За Полша – с любов. Българските гласове на полската литература“. Прочетете неговите отговорите на кратката ни анкета.

Разговаряме с Веселин Дафов за новите му книги „Ставания и направи“ и „Онтологически проектории“

Публикувана на: 12.09.2018
Преди вълненията от новата учебна година и преди академичната година разговаряме с доц. Веселин Дафов за новоизлезлите му книги „Ставания и направи“ и „Онтологически проектории“, за философията с деца, чрез която детето се заявява като личност, и за читателите, които обичат чудесата, „чудесността“ на създаденото от човека изделие, което не е просто предмет, а нещо много повече.
 

Сирма Данова за сборника „П. П. Славейков, д-р К. Кръстев, Ст. Михайловски. Литература и социален опит“

Публикувана на: 16.08.2018
 Разговаряме със Сирма Данова за сборника „П. П. Славейков, д-р К. Кръстев, Ст. Михайловски. Литература и социален опит“ за това, което обединява творците, за благоговението към яркия характер – в литературата, политиката, самия живот. Този сборник е за всички, които се интересуват от естетическата и политическата история на следосвобожденска България.

Валентин Михайлов: Обичам да любопитствам из стари, изоставени предприятия, мини или работнически квартали с лоша слава

Публикувана на: 13.08.2018
Предлагаме ви разговор с д-р Валентин Михайлов, географ, автор на книгата „Полша ‒ пространствена култура и култура на пространството”, преподавател в Силезийския университет в Катовице, Полша. Разговаряхме за съпоставките между България и Полша, за това в чия полза са те, за възприемането на България и за написването на неговата богато илюстрирана книга, сполучливо съчетание между научно изследване и увлекателен разказ за лично посетените от автора места и за изпълващия ги „полски дух“.
 

С доц. д-р Венета Савова за новата ѝ книга за св. Йоан Владимир

Публикувана на: 09.08.2018
  "Песни за св. Йоан Владимир. Изследване и издание на словесната традиция за свети Йоан Владимир" е четвърта поред в библиотеката "Охридски извори". Тя е посветена на изворите за един от най-почитаните светци в земите на Охридската архиепископия – св. Йоан Владимир. Зададохме няколко въпроса на авторката Венета Савова, доцент в СУ „Св. Климент Охридски”. Прочетете нейните отговори.
 

Издателство „Парадигма“ в културната програма на Пролетния базар на книгата и в шатра № 17

Публикувана на: 23.05.2018
 Издателство „Парадигма“ ще участва в културната програма на Пролетния базар на книгата с две събития.  На 29 май от 19,00 ч. ще бъде представена книгата на Веселин Дафов „Онтологически проектории“ в разговор с гл.ас. д-р Цена Желязкова и Юнуз Юнуз за философията в света на децата и възрастните. 
На 1 юни също от 19,00 ч. ще поговорим с Оля Стоянова за романа „Пътят към Тива“ от Яница Радева и за това как четем мита за Едип днес. Романът е с номинация за Националната литературна награда за български роман на годината „13 века България“ за 2018 година.
Изданията на „Парадигма“ по време на базара можете да намерите в шатра № 17. Очаквайте повече информация за предстоящите книжни събития през идните дни, както и за промоции и за нови заглавия. 
 

Премиера на „Чешки приноси в културно-историческото наследство на България 1878 – 1940“

Публикувана на: 21.05.2018
 
Чехословашки клуб в България „Т. Г. Масарик“, Посолство на Чешката република в София и издателство „Парадигма”  Ви канят на премиерата на книгата на Валентина Върбанова „Чешки приноси в културно-историческото наследство на България 1878 – 1940“, посветена на чешките просветители, учители, озеленителни, архитекти, вложили уменията си в изграждането на съвременна България. 
 
Събитието ще се състои на 21 март от 18,00 в Салона на Чехословашкия клуб „Томаш Масарик“ на ул. „Кракара“ № 15  в София.
 
В изданието ще откриете любопитна информация, събирана дълго време, систематизирана в удобна за четене форма и с множество снимков материал.
 

Излезе от печат монографията „Маски долу! Национализмът на Балканите през XX век“

Публикувана на: 30.04.2018
 
Излезе от печат монографията "Маски долу! Национализмът на Балканите през XX век" от Наум Кайчев, Боби Бобев, Юра Константинова, Калина Пеева, Румяна Прешленова и Анета Михайлова. В нея авторите правят опит за демаскиране на благовидните предлози, с които политиците често оправдават посегателствата не само по отношение на малцинствата, но и спрямо титулярната нация в шест държави в Югоизточна Европа: Югославия, Албания, Гърция, Турция, България и Румъния. 

Предстои „Онтологически проектории“ от Веселин Дафов

Публикувана на: 13.04.2018
 
 Освен „проекторията”, дефинирана като „метафизическата настроеност на човешката разумност”,  авторът показва възможностите на философстването да навлезе в действителността чрез области като философия с деца и философско консултиране, в които Веселин Дафов има дългогодишен опит. Веселин Дафов е преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ от 1999 г.

Предстоящо в „Парадигма“ през пролетта

Публикувана на: 04.04.2018
 Времето минава бързо, неуморната работа не знае сън и почивка. Някои от книгите ни отпътуваха при своите автори, други – при своите читатели (днес излезе „Киматология. Въпроси и отговори“ от Георги Рачев), а трети очакват съвсем скоро да напуснат печатницата и да се превърнат от листове хартия и мастило в сериозни научни трудове – сборници, учебници или справочници.
През април очаквайте на книжния хоризонт заглавията „Гласовете на българския диаболизъм“ – сборник за български писатели, сред които са Владимир Полянов, Светослав Минков и Георги Райчев. За тази книга Бойко Пенчев писа, че „е пример за това как литературното наследство продължава да живее в полето на културата – по пътя на четенето, преосмислянето, полагането в нови контексти“ Също очаквайте и сборника, посветен на българските класици „П. П. Славейков, д-р Кръстев, Ст. Михайловски. Литература и социален опит“.
Съвсем скоро на разположение ще бъде „Онтологически проектории“ от Веселин Дафов – книга, която ще ви покаже, че философията може да бъде преподавана на деца и то така, че да развие мисленето им в процеса на игра с думите, рисуване, дори смятане.
На 23 април сборникът „Гласовете на българския диаболизъм“ ще бъде представен в Стара Загора по покана на Библиотека „Родина“, а на 19 април в Русе и на 20 април във Велико Търново ще представим романа „Пътят към Тива“ от Яница Радева.

„Пътят към Тива“ от Яница Радева минава през Античната улица в Стара Загора

Публикувана на: 15.03.2018

 
На 21 март (сряда) от 17, 30 часа Библиотека „Родина“ и изд. „Парадигма“ ви канят на Античната улица на среща с Яница Радева и новия ѝ роман „Пътят към Тива“. За книгата ще говори Десислава Узунова.

Един непознат ръкопис от архива на проф. Марин Дринов за първи път пред читателска публика

Публикувана на: 30.01.2018
 На 31 януари 2017 г. от 17,00 ч. на II етаж в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” ще бъде представена двуезичната книга „Джовани Киаромани и неговото пътуване от Виена до Бурса през 1659 г./ Giovanni Chiaromanni e il suo viaggio da Vienna a Bursa fatto l’anno 1659”. Превод и предговор Пенка Данова. Един непознат ръкопис от архива на проф. Марин Дринов за първи път пред читателска публика!  Италианският рицар и поет Джовани Киаромани ни очаква на чаша вино. Събитието се осъществява със съдействието на Италианския културен институт – София, Института за балканистика с Център по тракология и с домакинството на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”.

В „Парадигма“ през януари и няколко думи за Панаира на книгата

Публикувана на: 16.01.2018
 
След динамичния месец декември и суматохата около Панаира на книгата вече сме в привидно по-спокойните от издателска гледна точка дни на януари. На Панаира на книгата имаше голям интерес към най-новото ни заглавие – двуезичното издание „Джовани Киаромани и неговото пътуване от Виена до Бурса през 1659 г./ Giovanni Chiaromanni e il suo viaggio da Vienna a Bursa fatto l’anno 1659“. Това издание беше промотирано и на щанда на Италианския културен институт, където се състоя разговор за книгата с преводачката Пенка Данова. Читателското внимание беше насочено съм разнородни заглавия и теми, предвид и разнородната аудитория, към която за насочени нашите издания.За края на месец януари е предвидено представянето на книгата „За химерата, наречена „колективна сигурност“ от Благовест Георгиев. Премиерата ще бъде на 26 януари (петък) 17.00 ч. в зала 2 на Ректората на Софийския университет. Събитието ще бъде моделирано от доц. д-р Йордан Дойков.
 
 

Представяне на „Субкултурната идентичност: поглед отвътре навън” от Вихра Барова

Публикувана на: 29.11.2017
 
Заповядайте на представянето на „Субкултурната идентичност: поглед отвътре навън” от Вихра Барова. Книгата ще представят: доц. Валентина Георгиева и Златина Точкова. Дата: 7 декември. Място: MAZE, ул. „Христо Белчев“ 1 от 19,00 ч.
Това е първото монографично изследване на субкултура в България. Авторката осъществява „поглед отвътре навън", т.е., тя гради наблюденията и анализите си от собствения си опит и опита на интервюираните, разширява проучването си върху съвкупността от субкултури групи в страната. Изследването разглежда зараждането на субкултурата в България и по света, развитието и проявленията през ранните 90-те години на XX в. и през настоящия век, откроявайки различията между младите хора от различните поколения.

Представяне на сборника „Места на срещи. Прочити на унгарски книги, преведени на български език“

Публикувана на: 24.11.2017
Представянето на сборника  „Места на срещи. Прочити на унгарски книги, преведени на български език“ се състоя на 21 ноември 2017 г. в Унгарския културен институт. Събитието протече с участието на г-жа Дьорди Димитров, Живко Кушев, Ласло Бедеч, Юлиан Жилиев, Николай Бойков. Изданието се реализира с финансовата подкрепа на Програма Publishing Hungary при Министерството на външните работи и външноикономическите връзки на Унгария и Унгарски културен институт при Посолството на Унгария в София.
 

„Пътят към Тива“ беше представен в Литературен клуб „Перото“

Публикувана на: 23.11.2017

Най-новата книга на Яница Радева „Пътят към Тива“ беше представена в Литературен клуб „Перото“ на 21 ноември 2017 г. За романа говориха Кристина Йорданова и Невена Панова. Кристина Йорданова направи връзка на ниво мит със „Сабазий“ на Кристин Димитрова и „Физика на тъгата“ на Георги Господинов. Невена Панова свърза романа с античната традиция, но не само с трагедията на Софокъл, а и с жанра на комедията, заради ежедневното живеене, описано в „Пътят към Тива“. Живко Кушев, управителят на издателството, определи „Пътят към Тива“ като пътя към константната същност на човешката душа. Водещ на събитието беше Мина Петрова. 

Представяне на сборника „Места на срещи. Прочити на унгарски книги, преведени на български език”, съставител Ласло Бедеч

Публикувана на: 13.11.2017
 
„Присъствието на унгарската литература в България – въпреки значителната промяна на условията за подпомагане на преводната книга – е постоянно и силно благодарение както на самоотвержената и висококачествена работа на преводачите, така и на интереса на издателствата и читателите. Годишно на български излизат поне по четири-пет унгарски художествени произведения, обикновено най-добрите творби на най-добрите автори, но повечето книги попадат в празно пространство, защото имената на авторите и заглавията на книгите сами по себе си не са достатъчни”. Затова решихме, че има нужда от книга на български език, която да упътва интересуващите се, като предоставя на вниманието им кратки, писани специално за тях критически есета.” (Ласло Бедеч)