Владимир Пенчев за българските общности в Средна Европа

Публикувана на: 10.10.2018
 Разговаряме с Владимир Пенчев за българските общности в Средна Европа, за една от неговите книги, която реализирахме неотдавна „Българските общности в Средна Европа“.

Представяне на сборника "De profundis, или при основанията на литературата. Юбилеен сборник в чест на Емилия Дворянова"

Публикувана на: 10.10.2018
 Представянето на сборника "De profundis, или при основанията на литературата. Юбилеен сборник в чест на Емилия Дворянова" се състоя на откриването на самостоятелната изложба - живопис и графика "Сцени от съществуващи и несъществуващи истории" на Лиляна Дворянова на 9 октомври 2018 г. в галерия "Етюд". 

С Катя Стойчева за творческото мислене и за новата ѝ книга

Публикувана на: 01.10.2018
С Катя Стойчева разговаряме за новата ѝ книга „Де Домие-Смит и творческото мислене. Психологическо изследване на творческото мислене в разказа „Синият период на де Домие-Смит“ , за психологическото изследване на творческото мислене, така както то се проявява в литературно произведение. Премиерата на книгата ще се състои на 8 октомври 2018 г. от 19,00 ч. в „Перото“

С Емил Басат за новата му книга с анкети „За Полша – с любов

Публикувана на: 25.09.2018
 Излезе от печат новата книга на Емил Басат „За Полша – с любов. Българските гласове на полската литература“. Прочетете неговите отговорите на кратката ни анкета.

Разговаряме с Веселин Дафов за новите му книги „Ставания и направи“ и „Онтологически проектории“

Публикувана на: 12.09.2018
Преди вълненията от новата учебна година и преди академичната година разговаряме с доц. Веселин Дафов за новоизлезлите му книги „Ставания и направи“ и „Онтологически проектории“, за философията с деца, чрез която детето се заявява като личност, и за читателите, които обичат чудесата, „чудесността“ на създаденото от човека изделие, което не е просто предмет, а нещо много повече.
 

Сирма Данова за сборника „П. П. Славейков, д-р К. Кръстев, Ст. Михайловски. Литература и социален опит“

Публикувана на: 16.08.2018
 Разговаряме със Сирма Данова за сборника „П. П. Славейков, д-р К. Кръстев, Ст. Михайловски. Литература и социален опит“ за това, което обединява творците, за благоговението към яркия характер – в литературата, политиката, самия живот. Този сборник е за всички, които се интересуват от естетическата и политическата история на следосвобожденска България.

Валентин Михайлов: Обичам да любопитствам из стари, изоставени предприятия, мини или работнически квартали с лоша слава

Публикувана на: 13.08.2018
Предлагаме ви разговор с д-р Валентин Михайлов, географ, автор на книгата „Полша ‒ пространствена култура и култура на пространството”, преподавател в Силезийския университет в Катовице, Полша. Разговаряхме за съпоставките между България и Полша, за това в чия полза са те, за възприемането на България и за написването на неговата богато илюстрирана книга, сполучливо съчетание между научно изследване и увлекателен разказ за лично посетените от автора места и за изпълващия ги „полски дух“.
 

С доц. д-р Венета Савова за новата ѝ книга за св. Йоан Владимир

Публикувана на: 09.08.2018
  "Песни за св. Йоан Владимир. Изследване и издание на словесната традиция за свети Йоан Владимир" е четвърта поред в библиотеката "Охридски извори". Тя е посветена на изворите за един от най-почитаните светци в земите на Охридската архиепископия – св. Йоан Владимир. Зададохме няколко въпроса на авторката Венета Савова, доцент в СУ „Св. Климент Охридски”. Прочетете нейните отговори.
 

Издателство „Парадигма“ в културната програма на Пролетния базар на книгата и в шатра № 17

Публикувана на: 23.05.2018
 Издателство „Парадигма“ ще участва в културната програма на Пролетния базар на книгата с две събития.  На 29 май от 19,00 ч. ще бъде представена книгата на Веселин Дафов „Онтологически проектории“ в разговор с гл.ас. д-р Цена Желязкова и Юнуз Юнуз за философията в света на децата и възрастните. 
На 1 юни също от 19,00 ч. ще поговорим с Оля Стоянова за романа „Пътят към Тива“ от Яница Радева и за това как четем мита за Едип днес. Романът е с номинация за Националната литературна награда за български роман на годината „13 века България“ за 2018 година.
Изданията на „Парадигма“ по време на базара можете да намерите в шатра № 17. Очаквайте повече информация за предстоящите книжни събития през идните дни, както и за промоции и за нови заглавия. 
 

Премиера на „Чешки приноси в културно-историческото наследство на България 1878 – 1940“

Публикувана на: 21.05.2018
 
Чехословашки клуб в България „Т. Г. Масарик“, Посолство на Чешката република в София и издателство „Парадигма”  Ви канят на премиерата на книгата на Валентина Върбанова „Чешки приноси в културно-историческото наследство на България 1878 – 1940“, посветена на чешките просветители, учители, озеленителни, архитекти, вложили уменията си в изграждането на съвременна България. 
 
Събитието ще се състои на 21 март от 18,00 в Салона на Чехословашкия клуб „Томаш Масарик“ на ул. „Кракара“ № 15  в София.
 
В изданието ще откриете любопитна информация, събирана дълго време, систематизирана в удобна за четене форма и с множество снимков материал.
 

Излезе от печат монографията „Маски долу! Национализмът на Балканите през XX век“

Публикувана на: 30.04.2018
 
Излезе от печат монографията "Маски долу! Национализмът на Балканите през XX век" от Наум Кайчев, Боби Бобев, Юра Константинова, Калина Пеева, Румяна Прешленова и Анета Михайлова. В нея авторите правят опит за демаскиране на благовидните предлози, с които политиците често оправдават посегателствата не само по отношение на малцинствата, но и спрямо титулярната нация в шест държави в Югоизточна Европа: Югославия, Албания, Гърция, Турция, България и Румъния. 

Предстои „Онтологически проектории“ от Веселин Дафов

Публикувана на: 13.04.2018
 
 Освен „проекторията”, дефинирана като „метафизическата настроеност на човешката разумност”,  авторът показва възможностите на философстването да навлезе в действителността чрез области като философия с деца и философско консултиране, в които Веселин Дафов има дългогодишен опит. Веселин Дафов е преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ от 1999 г.

Предстоящо в „Парадигма“ през пролетта

Публикувана на: 04.04.2018
 Времето минава бързо, неуморната работа не знае сън и почивка. Някои от книгите ни отпътуваха при своите автори, други – при своите читатели (днес излезе „Киматология. Въпроси и отговори“ от Георги Рачев), а трети очакват съвсем скоро да напуснат печатницата и да се превърнат от листове хартия и мастило в сериозни научни трудове – сборници, учебници или справочници.
През април очаквайте на книжния хоризонт заглавията „Гласовете на българския диаболизъм“ – сборник за български писатели, сред които са Владимир Полянов, Светослав Минков и Георги Райчев. За тази книга Бойко Пенчев писа, че „е пример за това как литературното наследство продължава да живее в полето на културата – по пътя на четенето, преосмислянето, полагането в нови контексти“ Също очаквайте и сборника, посветен на българските класици „П. П. Славейков, д-р Кръстев, Ст. Михайловски. Литература и социален опит“.
Съвсем скоро на разположение ще бъде „Онтологически проектории“ от Веселин Дафов – книга, която ще ви покаже, че философията може да бъде преподавана на деца и то така, че да развие мисленето им в процеса на игра с думите, рисуване, дори смятане.
На 23 април сборникът „Гласовете на българския диаболизъм“ ще бъде представен в Стара Загора по покана на Библиотека „Родина“, а на 19 април в Русе и на 20 април във Велико Търново ще представим романа „Пътят към Тива“ от Яница Радева.

„Пътят към Тива“ от Яница Радева минава през Античната улица в Стара Загора

Публикувана на: 15.03.2018

 
На 21 март (сряда) от 17, 30 часа Библиотека „Родина“ и изд. „Парадигма“ ви канят на Античната улица на среща с Яница Радева и новия ѝ роман „Пътят към Тива“. За книгата ще говори Десислава Узунова.

Един непознат ръкопис от архива на проф. Марин Дринов за първи път пред читателска публика

Публикувана на: 30.01.2018
 На 31 януари 2017 г. от 17,00 ч. на II етаж в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” ще бъде представена двуезичната книга „Джовани Киаромани и неговото пътуване от Виена до Бурса през 1659 г./ Giovanni Chiaromanni e il suo viaggio da Vienna a Bursa fatto l’anno 1659”. Превод и предговор Пенка Данова. Един непознат ръкопис от архива на проф. Марин Дринов за първи път пред читателска публика!  Италианският рицар и поет Джовани Киаромани ни очаква на чаша вино. Събитието се осъществява със съдействието на Италианския културен институт – София, Института за балканистика с Център по тракология и с домакинството на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”.

В „Парадигма“ през януари и няколко думи за Панаира на книгата

Публикувана на: 16.01.2018
 
След динамичния месец декември и суматохата около Панаира на книгата вече сме в привидно по-спокойните от издателска гледна точка дни на януари. На Панаира на книгата имаше голям интерес към най-новото ни заглавие – двуезичното издание „Джовани Киаромани и неговото пътуване от Виена до Бурса през 1659 г./ Giovanni Chiaromanni e il suo viaggio da Vienna a Bursa fatto l’anno 1659“. Това издание беше промотирано и на щанда на Италианския културен институт, където се състоя разговор за книгата с преводачката Пенка Данова. Читателското внимание беше насочено съм разнородни заглавия и теми, предвид и разнородната аудитория, към която за насочени нашите издания.За края на месец януари е предвидено представянето на книгата „За химерата, наречена „колективна сигурност“ от Благовест Георгиев. Премиерата ще бъде на 26 януари (петък) 17.00 ч. в зала 2 на Ректората на Софийския университет. Събитието ще бъде моделирано от доц. д-р Йордан Дойков.
 
 

Представяне на „Субкултурната идентичност: поглед отвътре навън” от Вихра Барова

Публикувана на: 29.11.2017
 
Заповядайте на представянето на „Субкултурната идентичност: поглед отвътре навън” от Вихра Барова. Книгата ще представят: доц. Валентина Георгиева и Златина Точкова. Дата: 7 декември. Място: MAZE, ул. „Христо Белчев“ 1 от 19,00 ч.
Това е първото монографично изследване на субкултура в България. Авторката осъществява „поглед отвътре навън", т.е., тя гради наблюденията и анализите си от собствения си опит и опита на интервюираните, разширява проучването си върху съвкупността от субкултури групи в страната. Изследването разглежда зараждането на субкултурата в България и по света, развитието и проявленията през ранните 90-те години на XX в. и през настоящия век, откроявайки различията между младите хора от различните поколения.

Представяне на сборника „Места на срещи. Прочити на унгарски книги, преведени на български език“

Публикувана на: 24.11.2017
Представянето на сборника  „Места на срещи. Прочити на унгарски книги, преведени на български език“ се състоя на 21 ноември 2017 г. в Унгарския културен институт. Събитието протече с участието на г-жа Дьорди Димитров, Живко Кушев, Ласло Бедеч, Юлиан Жилиев, Николай Бойков. Изданието се реализира с финансовата подкрепа на Програма Publishing Hungary при Министерството на външните работи и външноикономическите връзки на Унгария и Унгарски културен институт при Посолството на Унгария в София.
 

„Пътят към Тива“ беше представен в Литературен клуб „Перото“

Публикувана на: 23.11.2017

Най-новата книга на Яница Радева „Пътят към Тива“ беше представена в Литературен клуб „Перото“ на 21 ноември 2017 г. За романа говориха Кристина Йорданова и Невена Панова. Кристина Йорданова направи връзка на ниво мит със „Сабазий“ на Кристин Димитрова и „Физика на тъгата“ на Георги Господинов. Невена Панова свърза романа с античната традиция, но не само с трагедията на Софокъл, а и с жанра на комедията, заради ежедневното живеене, описано в „Пътят към Тива“. Живко Кушев, управителят на издателството, определи „Пътят към Тива“ като пътя към константната същност на човешката душа. Водещ на събитието беше Мина Петрова. 

Представяне на сборника „Места на срещи. Прочити на унгарски книги, преведени на български език”, съставител Ласло Бедеч

Публикувана на: 13.11.2017
 
„Присъствието на унгарската литература в България – въпреки значителната промяна на условията за подпомагане на преводната книга – е постоянно и силно благодарение както на самоотвержената и висококачествена работа на преводачите, така и на интереса на издателствата и читателите. Годишно на български излизат поне по четири-пет унгарски художествени произведения, обикновено най-добрите творби на най-добрите автори, но повечето книги попадат в празно пространство, защото имената на авторите и заглавията на книгите сами по себе си не са достатъчни”. Затова решихме, че има нужда от книга на български език, която да упътва интересуващите се, като предоставя на вниманието им кратки, писани специално за тях критически есета.” (Ласло Бедеч)

Премиера на романа „Пътят към Тива“ от Яница Радева

Публикувана на: 13.11.2017
 
Заповядайте в Литературен клуб „Перото“ на 21 ноември (вторник) 2017 г. от 18,30 ч.
Ще представим романа „Пътят към Тива“. За него ще говорят: Невена Панова, Кристина Йорданова.
 

Търсете през ноември „Полша ‒ пространствена култура и култура на пространството“

Публикувана на: 27.10.2017
 „Полша ‒ пространствена култура и култура на пространството“ на Валентин Михайлов е сполучливо съчетание между научно изследване и увлекателен разказ за лично посетените от автора места и за изпълващия ги „полски дух“. В текста са направени и множество съпоставки с България. Изданието е с богат авторски снимков материал, илюстриращ разказваното. Подходящо е за всички читатели, желаещи да се запознаят с полската култура и съвременност.
 
 

Премиера на "Циганите в годините на социализма. Политиката на българската държава към циганското малцинство (1944 – 1989)"

Публикувана на: 23.10.2017
 Пламена Стоянова
На 26 октомври (четвъртък) 2017 г. от 18,30 ч. в Новата конферентна зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще бъде представена книгата на Пламена Стоянова „Циганите в годините на социализма. Политиката на българската държава към циганското малцинство (1944 – 1989)“.
Монографията изследва основните аспекти от живота на ромското население в периода 1944 – 1989 г. (цигански организации, изселвания, преименувания, образование, работна заетост, битово устройване, обичаи и празници, престъпност), проследява механизмите на приобщаването на малцинството и резултатите от провежданата политика. За да се обяснят и разберат по-добре успехите и неуспехите на тези държавнически усилия в изложението е разработена предисторията на ромите по българските земи, както и някои от особеностите на тяхното групово разнообразие и традиции.
 

Eдна необичайна книга ще излезe за празника на Националната гимназия за древни езици и култури „Константин-Кирил Философ“

Публикувана на: 06.10.2017
 Тиквите на Одисей„Тиквите на Одисей“ е една необичайна книга, писана не целенасочено и „изникнала” не ненадейно, а търпеливо „какавидирала”, за да бъде реализирана от нейния съставител в най-подходящ момент. Героите в нея са и автори, скрити зад псевдоними, както лицата на актьорите в античния театър са били зад маски. Диалозите на тези тайнствени актьори са динамични, търсещи, непримирими, преминаващи ту в сериозното, ту в ироничното, за да сътворят своеобразна драматургична творба. Дали с вкус на комедия, дали на трагедия? По този въпрос с вещина може да се изкаже Платон или негов верен последовател, тъй като тези съвременни диалози са заразени и заредени с класически дух, или както твърди в предговора съставителят на книгата – „дух на НГДEК“.

Очаквайте "Субкултурната идентичтост: поглед отвътре навън" от Вихра Барова

Публикувана на: 05.10.2017

Доц. д-р Валентина Георгиева за книгата на Вихра Барова: „Монографията, представена от д-р Вихра Барова, е резултат от дългогодишни изследователски търсения на авторката в областта на субкултурните общности в България. Темата е разработвана от авторката в многобройни публикации досега, включително в реферирани чуждестранни издания, но едва в този ръкопис субкултурната общност е представена в цялостен и систематичен вид. Книгата на Вихра Барова е първото завършено монографично изследване на субкултура в България, осъществено от инсайдър – изследовател, който споделя ценностите и практиките на разглежданата група и представя свой аналитичен поглед пред по-широка аудитория. Това изследване ще събуди интереса както на специалисти, така и на широк кръг читатели, тъкмо заради особената перспектива на изследователя-инсайдър, който може да открои и популяризира специфичното знание, общностни практики и споделени ценности на субкултурната група.“
 

Очаквайте романа „Пътят към Тива“ от Яница Радева

Публикувана на: 20.09.2017
 Пътят към Тива, корица
„Пътят към Тива“ започва със свещен лов в Ефес, по време на който Едип губи приятел и тази загуба го белязва като личност. След години на пир младият мъж чува, че не е син на баща си и тръгва към светилището в Делфи, където научава страшно пророчество. Едип се превръща в скитник, за да избегне сбъдването на предсказанието. Неусетно стига околностите на непознат град. От местни овчари научава, че мъжът, заради когото е загинал приятелят му от детството, възнамерява да властва там и решава да го спре...

Издателство "Парадигма" се готви да посрещне настъпващата академична година

Публикувана на: 13.09.2017
 
Издателство "Парадигма" се готви да посрещне настъпващата академична година с редица нови заглавия и представяния на новоизлезли книги. На 20 септември в Софийския университет е представянето на книгата на Венета Савова "Песни от Климент. Химничната прослава на св. Алексий, Човек Божи сред православните славяни". А за месец октомври са предвидени премиерите на монографиите "Религии в езическа България" от Цветелин Степанов и „Циганите в годините на социализма“ от Пламена Стоянова. Предстои нов брой на списание "Балкани". 
През летните месеци излезе „Строеж на естествения език” на Мария Стамболиева с структурно-лингвистична проблематика и „За химерата, наречена „колективна сигурност“ от Благовест Георгиев, която хвърля светлина върху новия световен ред. В началото на лятото нашите читатели можаха да се срещнат с монографията на Силвия Борисова на „Граници на естетическото съзнание.
Предстоящите издания, които се готвят за печат в края на месец септември и началото на октомври, са оригиналните монографии на Вихра Барова „Субкултурната идентичност: поглед отвътре навън” и на Валентин Михайлов „Полша: Пространствена култура и култура на пространството“ и романът „Пътят към Тива” на Яница Радева. Монографията „Субкултурната идентичност: поглед отвътре навън” е оригинално изследване на младежката субкултура в България от 80-те и 90-те години до наши дни с открояване на промените и спецификите.  „Полша: Пространствена култура и култура на пространството“ ще бъде богато илюстровано изследване за Полша и нейните ключови пространства. Романът „Пътят към Тива” се занимава с нов прочит на мита за Едип чрез множество антични реалии и перипетии.

Покана за премиера на "Песни от Климент"

Публикувана на: 11.09.2017
Песни от Климент
Заповядайте на 20 септември от 17,30 ч. в Конферентната зала на Софийския университет на представянето на книгата на Венета Савова "Песни от Климент. Химничната прослава на св. Алексий, Човек Божи сред православните славяни". Книгата ще бъде представена от проф. Искра Христова-Шомова, а водещ на събитието ще бъде проф. Андрей Бояджиев.
Настоящата книга е втора в поредицата „Охридски извори“. 

Предстои да излезе от печат книгата на Цветелин Степанов "Религии в езическа България (Историографски подходи 1980 – 2015 г.)"

Публикувана на: 24.08.2017
 Предстои да излезе от печат книгата на  Цветелин Степанов "Религии в езическа България (Историографски подходи 1980 – 2015 г.)". В нея читателят ще намери информация и хипотези около Мадарския скален комплекс и релефа там, за мартеницата, опасването на пояси и тяхното сваляне при влизане в християнския храм, както и за ритуали, свързани с огнището и свещения огън. Всички тези елементи изграждат религиозния свят на средновековния българин. Пред чатетеля стои възможността  да разкрие каква е била религията на  (пра)българите, какво ни казва фолклорът, как може да погледнем на Крали Марко, а също и да тръгне по следите, които ще разкрият нещо повече за  върховното женско божество сред (пра)българите през „езическото“ Средновековие.
 

В Парадигма през месец май 2017 г.

Публикувана на: 02.06.2017
 
На 30 май от 17 ч. в зала 19 на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей беше представено изследването на Мила Маева "Българските емигранти в Англия – минало и съвременност." 
През месец май излезе от печат монографията "Песни от Климент. Химничната прослава на св. Алексий, Човек Божи сред православните славяни" от Венета Савова. С това издание се отбелязва 1100-годишнината от успението на св. Климент Охридски. Книгата е с твърди корици и цветни илюстрации.  Гръцките текстове в нея са под редакцията на Иван Петров.
През този месец излезе от печат и един дълго готвен сборник на Петър Ангелов - "Средновековна България и нейните съседи". Сборникът включва статии, обединяващи интереси и търсения на автора от различни периоди на научната му дейност, чрез които се изгражда образ на другия - на съседа, на онзи, с когото средновековният българин общува при различни обстоятелства. Книгата хвърля светлина върху средновековната дипломация. Статиите са публикувани единствено в специализирани издания и с тази книга за първи път стават достояние за по-широка публика.
 

 

Българските емигранти в Англия – минало и съвременност - премиера на книгата

Публикувана на: 29.05.2017
 
Заповядайте на 30 май от 17 ч. в зала 19 на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей, където ще се проведе представяне на книгата на доц. д-р Мила Маева "Българските емигранти в Англия – минало и съвременност."
Книгата представлява първото цялостно и задълбочено изследване на българската емиграция в Англия от Възраждането до днес, основано на преглед на британски архиви и собствен теренен материал, събиран в периода 2007-2015 г. Проучването проследява напускането на родината, заселването и намирането на работа в новата държава. То се спира върху българските организации и места на Острова. 
 

 

В „Парадигма” през месец април

Публикувана на: 02.05.2017
През месец април представихме шотландския писател Браян Стюарт в Литературен клуб „Перото“.  Книгата на Нонка Богомилова Religion in a Secular Context: Balkan Projections бе представена в ЮЗУ „Неофит Рилски“. Излезе от печат изследването на Пламена Стоянова „Циганите в годините на социализма“. Попълнихме онлайн книжарница с някои нови издания на преподаватели от Софийския университет и с няколко редки книги. Литературен вестник в априлските си броеве отбеляза на страниците си някои наши най-нови заглавия („Българските общности в Средна Европа“ и „Митологичен прочит на „Травиата“ от Джузепе Верди“). Очаквайте през май няколко нови издания, които готвим отдавна, сред тях сборникът на Петър Ангелов „Средновековна България и нейните съседи“. Очакваме да влезе за печат и „Песни от Климент. Химничната прослава на св. Алексий, Човек Божи сред православните християни“ от Венета Савова.
 

Представяне на книгата на Нонка Богомилова Religion in a Secular Context: Balkan Projections ЮЗУ „Неофит Рилски“

Публикувана на: 20.04.2017

Представяне на книгата на Нонка Богомилова Religion in a Secular Context: Balkan Projections  ще се състои на 27 април 2017 г. от 17.30 ч. в зала 412 на ЮЗУ „Неофит Рилски“. То е в рамките на програмата на XXVI Международна кръгла маса „Разрушени светове… Нови светове“, организирана от Международния университетски семинар за балканистични проучвания към ЮЗУ „Неофит Рилски“. Преди тази българска премиера, книгата е анонсирана на два международни форума в чужбина, посветени на изследванията на религията – в Лувен-ла-Ньов, Белгия и в Белград, Р Сърбия.

Покана за премиера на сборника oapdodgers: Personnel. 1 Prague. Outside от шотландския писател Браян Стюарт

Публикувана на: 18.04.2017
  Издателство „Парадигма” Ви кани в литературен клуб „Перото” на представянето на сборника Soapdodgers: Personnel. 1 Prague. Outside от шотландския писател Браян Стюарт (Brаyan Stewart). Дата: 25 април 2017 г. Начален час: 18,00 ч. 
За представянето е осигурен преводач.
Сборникът включва кратки разкази и една новела за шотландския характер като го разглежда през погледа на края на 20. век.

В „Парадигма“ през април и какво успяхме да направим през март

Публикувана на: 30.03.2017
 
До няколко дни очаквайте на книжния пазар „Българските общности в Средна Европа” от Владимир Пенчев, както и монографията „Циганите в годините на социализма“ от Пламена Стоянова. Излезе и „историческо разследване“ на Светлозар Елдъров „По следите на една документална мистификация: случаят „Славко Димевски“. Историческото разследване на автора минава през различни архивохранилища и библиотеки, за да завърши с шокиращи резултати. 
Вече е с възможност за закупуване от книжна борса „Болид“ сборника от български учени „Ендокринология на лака на гърдата“. Предстои ни работа по „Средновековна България и нейните съседи (дипломация и взаимни представи)” от Петър Ангелов. 
През месец март излезе от печат и новия брой на списание Homo Bohemicus (Хомо Бохемикус), който е тематичен - за замъците. 

Иван Драгоев – представяне разговор в Културен център „Тракарт“ на 16 март 2017 г.

Публикувана на: 10.03.2017

Заповядайте на представяне разговор в Културен център „Тракарт“ на 16 март 2017 г. в Пловдив  на „Скитащи записки“ и „Митологичен прочит на „Травиата“ от Джузепе Верди“ – двете нови книги от Иван Драгоев, доктор по философия, специалист по античност. Те ще бъдат представени от 18 ч. Иван Драгоев е автор, който е превърнал философската мисъл в начин на съществуване, но също и в начин на общуване със света. Вярваме, че ще се получи непринуден и естествен разговор с този интересен автор, който долита от Испания скоро.

Очаквайте в "Пададигма"

Публикувана на: 02.03.2017
 
Издателство "Парадигма " Ви поздравява с настъпващите пролетни мартенски дни и Ви обещава още нови заглавия. Очаквайте да излезе през март от печат книгата на Ангел Стефанов „Вселена и човек”. Подготвяме също „Българските общности в Средна Европа” от Владимир Пенчев, както и работим по новото издание на „История на балканските народи”, т. 2 от Кръстьо Манчев. Подготвихме като онлайн книги някои от нашите издания, които можете на ползвате от книжарниците "Хеликон", продължаваме да разработваме тази възможност и така се надяваме да достигнем по лесно до читателите ни в чужбина.

ПОКАНА

Публикувана на: 25.01.2017
Издателство "Парадигма" Ви кани на 27 януари 2017 г. от 17,00 ч.  в зала 2 в Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" на представянето на "Геополитическият императив" от Благовест Георгиев
За книгата ще говорят доц. д-р Йордан Дойков и доц. д-р Горан Горанов.

ПОКАНА

Публикувана на: 18.01.2017
 Издателство "Парадигма" Ви кани на 25 януари 2017 г. от 18,00 ч. в Литературен клуб "Перото"  на  представянето на монографията на Николай Турлаков  "Трагедия и автентичност. Философските интуиции за смисъла на битието в художественото творчество на Йордан Йовков". За книгата ще говорят проф. Нонка Богомилова и проф. Нина Димитрова.  

ПОКАНА

Публикувана на: 21.11.2016
 Американският център към Столична библиотека и издателство „Парадигма“ Ви канят на 25 ноември 2016 г., петък, от 18:00 часа на премиерата на книгата с есета  „Скитащи записки“ и на монографията „Митологичен прочит на „Травиата“ от Джузепе Верди“ от Иван Драгоев.  Книгите ще представят Здравко Попов и Веселина Вачкова. Авторът ще разкаже за скитанията си из Индия, Мароко, Египет и Испания и за обичта си към операта "Травиата".
 
 

Представяне на „Литературата и фрагментаризираният свят” от Ани Бурова на 15 декември 2015 г.

Публикувана на: 05.12.2015

Заповядайте на 15 декември 2015 г. от 18.00 ч.
Софийски университет „Св. Климент Охридски”
библиотека „Филологии” (Ректорат, Централно крило, VI етаж).
 

Две премиери в Пловдив на 17 април 2015 г.

Публикувана на: 15.04.2015
Филолого-историческият факултет на Пловдивския университет „П. Хилендарски” , РИМ - Пловдив, музей „Съединение” и издателство „Парадигма” Ви канят на 17 април 2015 г. от 16,30 ч. в зала „Съединение” на РИМ-Пловдив  (пл. Съединение, 1) на премиерата на книгите: ЕЛИТ И ВЛАСТ В СРЕДНОВЕКОВНА БЪЛГАРИЯ  от Румяна Комсалова и ПАВЛИКЯНИ И ПАВЛИКЯНСТВО В БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕМИ - АРХЕТИП И ПОВТОРЕНИЯ VII-XVII ВЕК от Донка Радева. Книгите ще бъдат представени от доц. д-р Иван Джамбов и от доц. д-р Красимира Кръстанова. На рояла: Татеос Санджакян. Заповядайте!
Премиера на книгата "Димитър Ризов – от Битоля до Берлин (1862 – 1918)" от Снежана Радоева

Публикувана на: 11.03.2015


Военна академия "Георги С. Раковски", Военноисторическа комисия и издателство "Парадигма"  Ви канят на премиерата на книгата "Димитър Ризов – от Битоля до Берлин (1862 – 1918)" от Снежана Радоева на 18 март 2015 г. от 18,00 часа.

Място - Централен военен клуб, бул. "Цар Освободител" № 7
 
Книгата ще представи проф. дин Тодор Петров 

Колко говорят политиците, как говорят и защо говорят така четете в "Езикови портрети на български политици и журналисти"

Публикувана на: 12.11.2014
Езикови портрети на български политици и журналистиНа 14.11. от 11.00 часа в Първа зала на СУ "Св. Климент Охридски" ще бъде представена книгата "Езикови портрети на български политици и журналисти" (втора част) с автори Владислав Миланов и Надежда Сталянова.

Нова книга "Системата на взаимно обучение и приложението й в България" от проф. Бойчева

Публикувана на: 01.04.2014
Книгата е посветена на системата на взаимно обучение като световно социално-педагогическо движение и нейното прилагане в България. Създадена от двамата англичани Андрю Бел и Джоузеф Ланкастър в края на XVIII – началото на XIX век, наричана Бел-Ланкастърска, Ланкастърска, английска, мониториална, взаимна, взаимноучителна и пр., тя се разпространява през XIX век в цял свят, включително и в България, където е известна като „взаимноучителна метода“.
Целта на труда е да разкрие връзката между създадената в Англия и прилаганата в България система на взаимно обучение, и мястото на страната ни в движението за нейното разпространение.
Книгата може да се закупи на адрес: София, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, бул. „Цар Освободител“ №15, Книжарница №2.
Цената на книгата е 16 лв.


Покана за премиера

Публикувана на: 07.02.2014
Секция „Балканска етнология“, ИЕФЕМ БАН и издателство „Парадигма“ имат удоволствието да ви поканят на представянето на книгата „Етнография на миграциите: българите в Средиземноморието“
Събитието ще се състои на 18.02.2014 от 17:00 часа.
Зала 19 на ИЕФЕМ БАН, ул. „Московска“ № 6 А.
Заповядайте!
 

Нека знанието бъде при вас и през 2014 година

Публикувана на: 02.01.2014

Екипът на издателство "Парадигма" ви желае сплотена и благословена година.
Нека вашите добри желания се сбъднат и срещите ви с книгите са радостни и чакани.

Покана за премиера на книгата "ЧЕРНА ГОРА СЛЕД ЮГОСЛАВИЯ: ДИНАМИКА НА ИДЕНТИЧНОСТИТЕ“

Публикувана на: 26.08.2013
СЕКЦИЯ „БАЛКАНСКА ЕТНОЛОГИЯ“ КЪМ ИЕФЕМ БАН & ИЗДАТЕЛСТВО „ПАРАДИГМА“ ИМАТ УДОВОЛСТВИЕТО ДА ВИ ПОКАНЯТ НА ПРЕДСТАВЯНЕТО НА КНИГАТА
"ЧЕРНА ГОРА СЛЕД ЮГОСЛАВИЯ: ДИНАМИКА НА ИДЕНТИЧНОСТИТЕ“
АВТОР: СОФИЯ ЗАХОВА
Н А 03.09.2013 г. ОТ 18:00 ЧАСА
В ЗАЛА 19 НА ИЕФЕМ, БАН, УЛ. „МОСКОВСКА“ 6А
Книгата е изключително актуална по няколко причини. На първо място тя третира един наболял проблем в живота на постюгославското пространство: сблъсъка на традиционната с нововъзникналата или актуализираната идентичност, борбата между новите реалности и югославските национални стереотипи.

In Memoriam

Публикувана на: 01.08.2013

Проф. Румяна Кушева си тръгна в деня на първия Горещник, угасна със Стария огън…
Бе от рода на Горящите хора. Тези, които се раждат, за да работят - без да се щадят по възвисяването на другите. Тези, които с твърдост, но и деликатно, постоянно прилагат нови идеи и търсят по-високи хоризонти. Тези, които в полюсни времена отстояват История без полюси и вярват, че споделеното минало е основание за по-спокойно бъдеще.

Премиерата на книгата „Речник на политическите партии в България 1989-2009. Хроника на събитията” от Таня Николова.

Публикувана на: 05.02.2013

Издателство „Парадигма“ има удоволствието да Ви покани на премиерата на  книгата „Речник на политическите партии в България 1989-2009. Хроника на събитиятаот Таня Николова. Събитието ще бъде на 12 февруари (вторник) 2013 г. от 18.00 ч. в Библиотеката с лъвчетата на СУ Св. Климент Охридски“. Речникът ще бъде представен от проф. Искра Баева.