Речник-индекс на словата на авва Доротей

автор: Камен Димитров
заглавие: Речник-индекс на словата на авва Доротей
Подзаглавие: (по ръкопис 1054 от сбирката на М. П. Погодин)
година: 2010
ISBN: 978-954-524-727-9
Издател: УИ "Св. св. Кирил и Методий"
цена: 25 лв.
Транспортните разходи са за сметка на клиента За преподобния Доротей няма преки исторически сведения. За него споменава Евагрий Схоластик в своята "Църковна история" (около 590 г.),     когато пише за наставника на авва Доротей - за стареца Варсануфий. Евагрий казва, че последният " още живее уединен в килия". От това косвено сведение се прави извод, че авва Доротей е живял в края на VI и началото на VII в. Останалите данни за живота, делото и личността му са почерпани от това, което сам той споделя за себе си в своите произведения. Преп. Доротей е роден в Аскалон или в Газа (Палестина). Юношеските си години прекарва в усвояване на светските науки, но още като младеж отива в киновийния манастир на авва Серид край Газа, където дълго време е ученик на двама именити монаси - на великия старец Варсануфий и на стареца Йоан, наречен Пророка заради провиденческите му способности. В киновията Доротей отговаря за настаняването на пристигащите странници, а по-късно става управител на манастирската болница (именно затова се смята за покровител на болните). След смъртта на авва Серид и Йоан Пророка авва Доротей основава свой собствен манастир между Газа и Маюм, където най-вероятно написва своите   поучения,    отразяващи   неговия   личен   опит   и    повлияни   от
произведенията на св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст. Приема се, че е починал през 620 г., а паметта му се чества на 5 юни.
За голямото влияние на този църковен писател върху духовния живот на средновековна България говори фактът, че неговите слова и поучения са широко разпространени в два превода.